z Dachsteinu

Hochstein

HOCHSTEIN, 2543 m/m, 196 vm prominence. Nízké Taury, Schladmingerské Taury. Chodecký okruh přes vršek s ocelovými lany z obou stran, např. od Krummholzhutte přes Zwieslingscharte a dolů kolem Moaralmsee a HAUSER KAIBLINGu (2015 m/m). Na lanovku ke Krummholzhutte platí Schladminger card.
 
okruh
S výletem na Hochstein jsme v podstatě moc nepočítali. Po výstupu na Grosser Haffner jsme dovolenkovali nějakou dobu pod Dachsteinem, což pro nás znamenalo získání slevové karty na lanovky, mýtné, plovárnu atp. Protože lézt na samotném Dachsteinu jsme mohli až v závěru (rezervace lanovky) a jeden den si užívali tropických veder (takže jsme lezli v soutěsce Silberklamm ferratu hned ráno), hledali jsme něco na "rest day". Volba padla na Hochstein a byla dobrá. Výhledy jsou tady skutečně skvělé - na straně jedné masív Dachsteinu připomínající odtud stolovou horu a na druhé divoký spletenec vrcholů Nízkých Taur s nejvyšším Hochgollingem. Takové trochu déja vu z loňska, kdy jsme podobně na cestě zpět ještě stihli Groser a Kleiner Bosenstein.
Dachstein na obzoru
Lanovka nás vyveze nad hranici lesa a nad letní vedra. Teď nás čeká něco přes 10 km a skoro 1000 vm. Velehorský ráz nabírá stezka u sedla Seeschartl, i když ještě kus za Kaiblinglochscharte se jde docela pohodlně. Cestička se neustále kroutí a pod Zwieslingscharte už jsou nutné ocelové lana. Pak se zase pěšina stává pohodlnou, i když pohled na západní hřeben Hochsteinu působí dost odvážně na chodecký terén. Velkým obloukem se ale těžká místa obchází a následuje zase lanový úsek. Pro méně zkušené děti asi nevhodné.
Kaltenbachsee pod Zwieslingscharte
Podobně ostřejší je sestup, zpočátku pohodlný, ale než dosáhnete Filzscharte, tak místy jsou lana vhodná. Bohužel nejsou úplně v top stavu. Každopádně pak je sestup pohodlný, borůvčí a brusinky... Dole jezero Moaralm, kde se otužilci mohou vykoupat. Ostatní alespoň smočí nohy. U jezera zjišťujeme, že s letní kartou vozí chatař na Moaralm zdarma dolů. My volíme cestu přes Rossfeldsattel a Hauser Kaibling, kde se to hemží paraglidisty. 
Celkově je to skvělá tůra, trochu náročnější, jak se zapojují i ruce. Zatímco Bosenstein nám připomínal Západní Tatry, Hochstein spíše ty Vysoké. Každopádně velkolepé výhledy a u lanovek atrakce pro děti (domácí zvířátka na pomazlení) konkurují i některým 3000+.
 
Pfansee a Hochwildstelle
Dachstein