z Dachsteinu

Betty & Hochempor

Betty a Hochemporverschneidung VI-
BETTY je třídélková sportovka VI- na Hohe Wandu v oblasti s úžasným názvem Turnerbergsteigerkessel und Draschgrat. Prvovýstup Kurta a Thomase Benderových v roce 2006. Obvykle na ni navazuje cesta Paul z téhož roku, ale z horní římsy (CH, 1D) se dají vylézt i další cesty, např. HOCHEMPOR VERSCHNEIDUNG (nebo dolézt relativně lehce na Draschgrat), čtyřdélková sportovka, VI-, což je naopak stará klasika z roku 1932 pánů Stadlera a Wenische. Kombinace obou nabízí pestré lezení: horní část je dvoudélková (lze na jednu délku) nejprve položená a pak kolmá plotna připomínající rozevřenou knihu s následným lehkým dolezem. V závěru se dá rozhlédnout z Draschgratu. Naopak první dvě délky Betty znamenají lezení v puklinách s rozpory i žábami, traverzy nebo po železitém vápenci. Dolez k římse je opět lehký a nástup z Betty do Hochempor tak akorát (společný s několika dalšími cestami).
Betty 1Pt
Turneberger and Paul
Bettysteig začíná zlehka, ale brzy tuhne. Malý traverz a puklina, s batohem místy fakt dost těsná. Pak štand a klíčový traverz s puklinou a po římse ne moc jištěné (vzpomínky na kluzké tatranské travičky) k dalšímu štrandu. Následuje finální délka s jedním tahem za V-.
Hochempor připomíná Cez knihu v Tatrách. Teda až po první lehké délce. Pak mírně nahoru a nakonec kolmo. Někde mezitém je štand, ale ten nějak mineme. Takže prvolezec se docela vysílí, přeci jen jsou Betty i Hochempor 2x2 plné pětky s bonusem VI-. Dolez na štand je na krev. A spoustu sprostých slov - protože si ještě nejsme jistí, zda před námi není ještě jedna těžká délka. Není!
Hochempor, Kniha
Dolez je jeden borhák a pak traverz kolem stromu. Nad náma štandují Maďaři v Draschgratu, tak nás to zatáhne tím čtverkovým obloukem (jištění v tédle délce je fakt tradiční) a konec. Procházka na parkoviště.
Betty 2 pt
Turnebergerturm z posledního štandu