z Dachsteinu

Postlergrat

Postlergrat var.  Posteline
POSTLGRAT (III+, var. s Posteline V+ až VI) patří mezi desetidélkovou hohewandskou klasiku s lezením nedaleko Skywalku. Z něj je ostatně celá hrana jasně zřetelná. 2. a 3. délka vedou po drahtseilu "Unterer Postlgrat" (udává se B/C). Pak následuje lehké lezení po hřebeni s výhledy (délky se tady dají spojit, borháků je tady stejně dost málo). První délku a poslední dvě lze přelézt z/do Wüde Posteline (1. V+/VI, 9. V+, 10. III UIAA), ostatně začátek Posteline je totožný s Verlängerte Postlrippe. V dosahu je i jeskyně Fraenlucke s miniferratou Frauenluckesteig (B).
nad Unterer Postlgrat
Postlgrat hodnocený za III a pro jistotu v dolní části opatřený "klettersteigem" asi není pro milovníky velkých výkonů i proto, že 10 délek lze slušně spojovat. Kromě toho se jedná o sportovku, i když tu a tam se hodí mít sebou něco vlastního, protože v lehčím terénu je to trochu freesolo. Přesto nádherný vápencový hřeben prokazatelně vylezený poprvé v roce 1925 obdivovatelé Hohe Wandu neminou - ostatně po celou dobu nad horolezci ční Skywalk, z něhož lze obdivovat krásu okolí z bezpečného balkónu. Takže se u lezení na více než 300 m vysoké stěně usmívejte a mávejte. Ať nezkazíte fotky těm na vyhlídkovém mostu. A nad tím vším za dobrého počasí lítají desítky paraglajdů a rogal připomínající pestrobarevné motýly.
z Postlergratu
Nás trochu mrzelo, že jsme nenašli nástup do Wüde Posteline/Verlängerte Postlrippe a museli se plácat v rozbitém začátku. Kupodivu všechny ostatní cesty v okolí jsme našli. Od první délky se dá na Postelinu vrátit, ale na šestkové úseky jsme si s mladým netroufli, i když je prý lezou malé dvojčata s tatínkem. My jsme rádi i za Postlsteig pod námi, kam by se dalo utéct do relativně úplně snadného terénu (i když Postlwand v horní části se úplně lehce obejít asi nedá, pokud by na to někdo spoléhal). Chtěli jsme kombinaci VP-P/grat. Ale stane se. Takže po drátech a pak na celkem pěkný hřeben, rychlou trojkou posílenou opakovaným voláním do vysílačky: "Schneller! Schneller!". Patřilo sice paraglajdům dole, ale potěší... Na hřebeni vždy 2ptchs spojené. Netrvá to v horku ani dlouho a jsme pod Postlwandem. Rampa pod ním vypadá fakt hezky, ale máme dost času a sledujeme dvojici dolézající 7. délku Postelíny. Vypadá to celkem drsně, tak jdeme. A kdyby někdo, jako vždy, studoval topo, tak by to nenalézal přímo zdola nějakou sedmou a nevytavil se u toho...
Posteline
Takže správně od nápisu s číslem (v topu 70er a na skále bylo asi 50er) traverz a pak kolem pukliny. Fakt akční závěr. I když teda zbývá ještě jedna délka za tři, ale to v nových lezečkách někdo vyběhne, když si je předtím sundá, protože nohy po dlouhém lezení bolííííí.Auto máme tentokrát na horním parkovišti, ale ještě prolezeme Frauenluckesteig jeskyni Fraenlucke. Co pro děti neuděláte. Potkáváme v protisměru dvojku z Postlwandu a týpky, co lezli asi Smokiho... Holt při výhledovém lezení na štandu napozorujete spíš lezce v okolí.
Frauenluckesteig
Skwalk od Frauenlucke