z Dachsteinu

Fredsteig

Wienersteig var. Fredsteig IV
HOHE WAND nabízí kromě těžších cest i spoustu vícedélek pro méně zkušené nebo děti. Z těch kinderfreundlich jsme vybrali sportovní FREDSTEIG (IV) pod výběžkem GROSSE KANZEL. Cest od 2 po 7- je tady spousta, vzájemně se doplňují nebo se dají kombinovat. FRED má první dvě délky samostatné, pak lesem a těžší (II+) var. přes skalku k dolní části hlavního masívu. Jednu délku Fredem a pak místo Fred Nase 3 dl. pod známé WIENERPLATTE, lehké plotny za III-. Krátkou délkou na KANZELGRAT a kousek chodníčkem přes místo, kde se napojuje KANZELSTEIG. Pak ostřeji hřebenem II- a výšvih pod křížem za II/II+. Presky a smyčky (několik štandů je čistě o borovice).   
 
Vybíráme, jak se po návštěvě aquaparku v jižní části neznámé země plné vína a rozbitých dálnic, nějak nenápadně vpašovat na rychlé lezení s mladým (než to babičky zarazí). U Grunbachu am Schneeberg odbočíme na cestu s placeným parkovištěm na konci. Za domky prudce vzhůru k nástupu (deska s nápisem, kdy někdo nepochopil...) na více než 10 délek dlouhou cestu, protože dolez po Kanzelgratu s malým klukem musíme brát vážně.

Fredsteig, nástup
Základní cestou je tady Wienersteig, někdy se dělí na levou a pravou část o různých obtížnostech do III+, ale dá se jít tak za III-. To nemáme v úmyslu, nicméně raději počítáme i s lehkou variantou. Fredsteig fialově značený začíná žlabem, trochu rozbitým. Pokračuje stěnou do borovicového lesa, směsice III a IV, 2 d. Lesem je to choďák (fotka v úvodu), menší skalka tak na přelez a větší. Pak se může jít doleva kolem jeskyně nebo za IV- a III+ direkt. Štand a přelez pod Frediho nos (další stěnu). Horní části nosu se chceme vyhnout (V nebo variant za III bez fixů) a dostat se na Wienerplatte, krásné plotny. Musí se trochu sejít buď hned nebo po přelezení dolní části nosu. Ten se pozná mj. podle vrcholové knihy. U té jsme byli, ale nějak se nám to nezdá... Odtamtud jsme šli nahoru, traverz bez fixů a stejně byli na plotnách. Každopádně parádní lezení od IV po II.
Střed Fredsteigu
Konečně jsme na hřebeni a čeká nás nejprve chodecký a pak dvojkový Kanzelgrat. Závěr těsně pod křížem je tak za III- (po hřebeni), takže my syna jistíme. Vrcholovka, lehátka a chata Eichert... Sestup trochu rozbitou Grafenbergweg a Binderweg (zelená). Dost dobré! Snad to za nás vytáhne a nás nahoru, až budeme staří!
Kanzelgrat, začátek
Kanzelgrat, konec