z Dachsteinu

Olsztyn

OLSZTYN (Olštýn) se nachází na samotném okraji Polské Jury, v její čenstochovské části. Vápencové skály v krajině připomínající polopoušť (ostatně nedaleko se jedna člověk vytvořená nachází) mají charakter většinou částečně odkrytých věží (tj. výchozů s věžičkami) i hřebenáčů. V sektoru Góry Niwki se tak z opačné strany (po trávě) dá dojít na hřeben a shodit lano shora. Během lezení jsou krásné výhledy na nedalekou zříceninu hradu Olštýn, jakousi další "Góru Zamkowu", s dalšími lezeckými možnostmi. Vidět jsou i skály v Biaklu atp. Parkuje se na trávě (písku) random. Zdarma. Platí se vstup do areálu hradu. Hotově. Prostě Polsko.
Skalni graficiarze
V GÓRY NIWKI jsou čtyři skály, Owczy grzbiet a Dziewica (Ovčí hřbet a Panna) jsou "nejdál" a v podstatě splývají. Podle topa se snažíme rozlézt na nějaké V-, akorát v tradičních cestách přibylo borháhů. Takže na rozlez místo Skalni graficiarze (V, co jsme vylezli později) asi Wilhelm Tell za VI.1 (VII), podle místního týpka. Nebo podle jiného topa Droga Wilhelmiego za VI, event. za VI.1+ nebo Robin Chudek za VI+... Krásný začátek a drsný dolez. 
Olštýnské výhledy
Pak lezeme radši lehčí cesty. Trawiasta rysa byla za III+ a je za V+, protože začátek je sklo. Pak lehounké. Malpia scianka za V z druhé strany Dziiewicy nám přišla těžší, takový pilíř a vedle nějaká tradiční pětka, dost husté. Na konec ještě lehké Przy kominie za IV a oproti tomu zase celkem těžká klasa Przez pastvisko za V+ s převiskem na začátek i na závěr. Mezitím jsme poobědvali a po sbalení cajku rovnou z parkoviště šli kolem plotu ke vstupu do hradu, proběhli se po věžičkách a po zdech.
Olsztyn
Gory Niwki
Gory Niwki