z Dachsteinu

Ošarpance

Tři věže v jižním úbočí Dračích štítů a Vysoké nazývané OŠARPANCE patří mezi tatranskou klasiku. Při pohledu ze Zlomiskové doliny doplňují v podobě zdánlivě jediné lulkovité věže trojlístek dvojvrcholů Vysoké a Dračích. Nachází se zde řada cest, přechod všech tří vrcholů (2327 m/m MALÝ, 2340 m/m PROSTREDNÝ a 2364 m/m VEĽKÝ) začíná v Komarnického komíně, kde jsou řetězové štandy a tu a tam borhák nebo rezaváskoba. Následuje plotna a opět kratší komín na hřeben. Složitější místa se vždy obchází vlevo. Pak hřeben s tatranským štandem (staré smyčky) a přes ostrou věžičku (na koně) ke slaňáku (opět staré smyčky). Slanění 7 m. 6. délka vede na Prostredný Ošarpanec z Nižné Ošarpané štrbiny. Začátek je opět v komíně. Z vrcholu Prostredného je lepší slanit pod Vyšnou Ošarpanou štrbinu do žlabu do Rumanovy dolinky, kousek povylézt (nebo složitě slézat). Následují zleva komínky s hřebínky mezi nimi a delší závěrečná plotna. Kolem vrcholu ze strany Zlomiskové (tj. opět zleva) je dobré po lávce a oblezením výčnělku dojít až ke starému kruhu (někdy se udává jako 8. délka). Všech 7. délek vycházelo do 50 m.
Malý z Prostredného
2x...
Poprvé jsme na Ošarpancích neměli vůbec pěkné počasí... Navzdory předpovědi se sluníčko neukázalo, ruce nám tak mrzly, skála neuschla... Spadla nám osma a při slaňování z Malého se seklo lano. Lezci za námi pak měli blbé narážky na "jednoduché" lano, protože nepoznali univerzálku. Mlha a déšť.
Prostredný z Velkého
Podruhé jsme vyjeli na Popradské pleso na kolech v 5 ráno s vědomím, že bude vedro... Dole sice tropy, ale nám se mikiny hodily. Komarnického komín zase jako dvojdélka, i když v topu je furt na 3x25... Pak jsme oproti minulé mlze krásně trefili 4. délku, trochu si přiskřípli cenné části těla při přelízání špičky Malého, zaposlouchali se do dunění slaňovacích věží. Jinak paráda. Jediný problém byl. když jsme při sestupu z Dračí štrbiny odbočili moc brzo, museli se vrátit kousek nahoru a přejít žlab zpět ve směru na Dračí hlavy, tj. po pravé straně žlabu (když jste celou cestu levičák, tak to nějak hlava nebere...).
plotna nad Komarnickým, Malý Oš.
výhledy na Dračí hlavy a Baštový
Vyšná Ošarpaná štrbina
Gánek, Rumanový, Zlobivá