z Dachsteinu

Sněžník

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK (1423 m/m, 664 prominence), 11. nejvyšší a 5. nejprominentnější hora ČR. Cestu z Hynčic zpestřuje několik řopíků a při návratu rozhledna na Štvanici a rybník Úžas. Po česko-polské hranici na vrchol nad hranicí lesa, takže pořádný kruhový výhled. Cestou dolů kolem pramenů Moravy, slůněte a ruin Lichtenštejnovy chaty.


z Hynčič pod Sušinou

Trasu z Hynčič na Kladský Schneeberg jsme pojali jako poznávací, tj. kromě slůněte a pramenů Moravy především za řopíky. Proto jdeme z Hynčič od vleků (parkoviště zdarma) a po sjezdovce (začíná se zasněžovat) a napojujeme se na zelenou značku. O kousek dál po značce je první řopík. Pak po cyklostezce a po žluté táhle lesem k vyhlídce Pod Ludmilou. Bahno je krásně zmrzlé, škoda mlhy. Kolem Stříbrnické jdeme už krásně namrzlou krajinou, napojujeme se na polskou zelenou a přes Sadzonki přeci jen mnohem horštější pěšinou dojdeme až na vršek, těsně nad hranicí mraků. 

na Králickém Sněžníku
Dolů jdeme kolem pramenů Moravy, tj. po červené. Následuje namrzlé slůně a trosky Lichtenštejnovy chaty. Původní plán jít dolů přes Mokrý hřbet je v mlze celkem zbytečný. Scházíme do sedla pod Štvanicí a pak ještě kolem řopíku na rozhlednu. Před rozhlednou je pak ještě jeden řopík a dole u vleků další - takže pokud máte kluka nebo o bunkry se zajímací děvče, uřopíkujete se.

sestup po žluté

rozhledna na Štvanici
králické slůně