z Dachsteinu

Rudice



SKÁLY V RUDICÍCH (Moravský kras) tvoří několik skal kolem Rudického propadání. Některé skály mají charakter hřebenáčů, jiné výchozů. Lezení na průměrně vyklouzaném vápenci je povolené celoročně, ale bývají aktuální uzávěry. Skály se dělí na několik částí, hned u vstupu od Rudic je SLZA A PODHRADÍ, dobře odjištěná cca 10 m vysoký hřebenáč a vhodný i pro děcka nebo na top rope v některých místech. Pár kroků dál je HRAD (KOLÍBKA, 15 m) s malpou jeskyní a spoustou prohlubní, na začátku se asi taky dá top rope. Některé cesty jsou dobře odjištěné. Kromě toho se dá v Rudicích navštívit romantická pískovna, samotné propadání aj. Středně olezené, lepší na chladnější dny. Kdysi se tady lovili koně a sobi, dneska stupy a chyty.

z vrcholku Kolíbky

Slza a podhradí
Sloupské skály nebyly špatné, ale na další výlet po Moravském krasu se vydáváme jinam. Slza a podhradí je taky hřebenáč. Foťák a průvodce zůstane na parkovišti u ČOV. Než se pro něj jeden z nás vydá, další dva se rozlízají na Pilíři (III UIAA, 4 fixy). A protože fotograf se vrací rychle, vyleze na skálu choďákem z druhé strany a nacvaká překvapení... Protáhneme se ještě na Cestářské (III-) a Stěnce (5+), kde si ve střední části nejsme jistí správností naší trasy (jestli nejsme moc vpravo).
Slza
Slza

Hrad (Kolíbka)
Tady jsou místní klasiky. Vylezeme krátkou Plotnu (IV) a Koutek (III), než se pustíme do Výlovu (VII-). Místní borci radili, že tadle vyhlášená je už nahoře pěkně vyklouzaná a hezké lišty jsou dávno ohmatané, tak na top rope. Za nás měli pravdu. Čistě jsme to nelezli, dali jsme ještě Plotnu (V) a spodní část Outsider waltz (VI+), kde došly síly a přišlo vedro. Lezení do pasu a od kolen bez u mužské části cvoků nestačilo. Minulý týden plný květnového sněhu doma asi není nejlepší trénink na jihomoravské slunce :D
Hrad

Jeskyně Malčina
Pro případ veder máme v záloze ještě jednu zajímavost. Lidomorna i jeskyně v Kolíbce byly fajn, ale takové maličké. I když i tu druhou jsme prolezli až na střechu. Přesouváme se do Hoštěnic, kde si ukazujeme propadání menší než to ve Sloupu. O kousek dál je jeskyně Švédův stůl. Jedná se o průchozí jeskyni, se stropem očouzeným ohněm a velkým vstupním výklenkem. Vpravo od ní u spleti kořenů se nachází další jeskyně, kam se toleruje vstup. Jmenuje se Málčina (Malčinská atp.).
 
Švédův stůl
V Malčinské jeskyni se bez světla neobejdete a zřejmě ani bez přilby. Za úzkým průlezným otvorem plným bahna (bez lana může být problém tudy se bezpečně dostat) se nachází obrovský Kamenitý (Balvanitý) vstupní dóm. Vpravo dolů se ne právě příjemně schází proslulým malčinským bahnem do Blátivého dómu, kde údajně za dobrých podmínek je malé jezírko.
vstup do Malčiny
Vlevo se ze vstupního dómu dá sejít k tzv. Jícnu děla, což je komín vzniklý asi silným vodním vírem. Kolem je zase spousta bláta. Ale kromě něj lze obdivovat nezpevněný sintr, tj. tvarohu podobný vápenec (nickamínek, mariánské mléko, plastický sintr), brčka a z netopýrů vrápence malé.
Malčinská jeskyně

Malčinská jeskyně


Jeskyně Netopýrka
V sousedství (na cestě zpět do Hoštěnic) se po pravé straně nachází další jeskyně, kde se bez baterie a přilby nedá bezpečně jít. S Malčinskou jeskyní má podobnou délku, ale není tady bahno. Vstupní dóm má horní a dolní část, v dolní jsou kromě sintrových náteků i malé krápníky a útvar připomínající korál či mozek (podle staršího článku houbu) a další podobný vodopádu. Po pravé straně je několik slepých (zaslepených?) chodeb a po levé pak chodbička s průlezem k potoku v dalším patře, k němuž je nutné lano. 
Netopýrka

Netopýrka


Netopýrka

Dál se pak nachází jeskyně Pekárna. Hlavní čát je výklenková a zvolna se snižuje dozadu. Bývala významnou pravěkou lokalitou, ale všechny zajímavé věci z ní jsou samozřejmě v muzeu. Vápenec v jeskyni je úplně suchý, odtud asi název. Vlevo pod Pekárnou je ještě malá a úzká Ř-14 dlouhá jen pár metrů, přesto se sintrovým povlakem.

Pekárna

jeskyně v Kolíbce

Lidomorna/Hladomorna v Holštejně