z Dachsteinu

Sloup



SLOUPSKÉ SKÁLY v Moravském krasu je rozsáhlá skupina vápencových skal cca 450 až 480 m/m nedaleko stejnojmenné obce a jeskyně. Podle jedné z výrazných věží, HŘEBENÁČE, zřejmě dostala obec i jméno. Charakter skalních sloupů má i řada dalších míst, především trojice OTEC, MATKA a SYN. Geomorfologicky jsou to hřebenáče, tj. vznikly odnosem okolního nevápencového materiálu. Údajně lezecky i tutisticky jedna z nejpopulárnějších oblastí Moravského krasu (takže olezené chyty) dostupností, množstvím cest a zajímavostmi jako je skalní okno v Hřebenáči, branami do jeskyní (Sloupské, Kůlna...), ponorem Sloupského potoka (Punkvy) atp. U potoka je ostatně velmi příjemně v horkých dnech a samozřejmě si můžete zaplatit vstup do celých Sloupsko-šošůvských jeskyní.


Hřebenáč
hřebenáč Hřebenáč
Mnozí právě tendle hřebenáč považují za symbol lezení v Moravském krasu. Takže zaparkujeme u správy jeskyní a jdeme... Je to tady fakt blízko. Nezabrzdit včas, tak dveře pro vápenec ani neotevřeme. Na skálu se chystá i nějaký oddíl, takže jim děláme místo a mizíme do stínu. Není to zrovna dobrý nápad, stěna je tady ještě místy mokrá. Západní stěna (V-) v mírně zablácených lezkách začíná teda klouzačkou, až tady jednomu z nás docela povolí nervy. Těsně kolem prvního nýtu je to za nás dost hnus, pak výborná cesta. Ale i s top rope pro mladého ten začátek za V- nechápeme ani napodruhé nebo napotřetí (fakt 2x TR, protože nám to hlava nebere). Mladý si pak přehazuje lano i do Rudých Khmérů (VII) a s nějakým tím odsedáváním to přeleze. Motivace pro zbytek je jasná, docela fuška na hranici našich možností i s lanem na rybičku.

Otec, Matka a Syn
hřebenáči Otec, Matka a invalidní Syn
Takže otec, matka a syn se jdou podívat na jiný hřebenáč. Skalní sloupy na druhé straně potoka mírně ve svahu. Tady to naštěstí klouže na nástupovce, vápenec vypadá OK. Taháme Matčinu (V+) s karabinou ve třetím nýtu. Jako fakt pár metrů pod vrcholem na slanění? Na vršku hřebenáče Matka je sice slaňák z opačné strany (Madrid), ale po mokré trávě zabijárna k němu jít. Takže se tu jde dolů o suchý strom jako v lezeckém pravěku?  Asi nějaké místní specialita. Ale jinak je tu fajn s výhledy a klid oproti cestám dole.

rozmýšlející
Hřebenáč
Hřebenáč
Před odjezdem ještě obhlédneme Indii, Evropu a další místa... Co kdybychom se někdy naučili fakt lézt... Ze stejného důvodu se stavujeme na hradě Holštejn a v jeskyni Lidomorna či Hladomorna.




skalničky

Syn

Matka