z Dachsteinu

Pružina



STRÁŽOV a PREDHORIE. Lezecké oblasti ve Strážovských vrších charakterizuje především vápenec (Beckov, údolí Strážovského potoka), zatímco Suľovské vrchy zahrnované do stejného CHKO spíše slepenec stejného materiálu (Suľovské skály, Prečín atp.). Každopádně oblast strážovsko-suľovská je ohromným areálem s velkým potenciálem do budoucna nejen pro nové sektory na lezení, ale i pro např. jeskyňáře nebo obyčejnou turistiku (mimo Suľovská skály v podstatě velmi malá). PREDHORIE  je právě jednou takovou mladou (poslední sektory jsou z roku 2009) oblastí, s novějšími cestami dostatečně odjištěnými. Výlet se dá spojit s pohodlnou blátivou cestičkou na vrch Strážov (1213 m/m), nejvyšší v celém pohoří s výbornými výhledy na sever, jih a západ.

Fatra z louky pod Strážovem


K60
Den volna a nevypadá počasí úplně OK. Den předtím bouřky a odpoledne údajně taky. Hledáme něco dost blízko, co za pár hodin vyschne. Volba padá na Predhorie. Ještě na dálnici před sjezdem směr vesnice Pružina nás chytne bouřka. Sektory Kopyto a Podkova tak dneska nepolezeme určitě. Jestli vyschnou skály na slunci, tak možná něco u Zlaté, Stříbrné atp. Čekat se nám nechce, projdeme se teda na Strážov a v poledne se vracíme.

Teplota se teda dostala přes třicet, takže je skvělé, že skály jsou jak pepř (a v madlech voda). Akorát to trochu pálí. Přesto i pár cest na skále je lepší než někde na překližce... Vždy jeden tahá a druhý top rope a naopak. Boľavé kosti a Hellou Dolly (5-, 5+). Fixy co 3 metry, paráda. Měkká klasa. A pak mizíme, ať nás bouřka chytne v autě (no ještě se 1-2 cesty daly, prší až u hranice...). 
K60, z levé cesty na lezce v pravé části