z Dachsteinu

Vysoká hole



VYSOKÁ HOLE (1465 m/m) je druhou nejvyšší horou Jeseníků a Moravy. Na plochém vrcholu se nachází hraniční kámen z roku 1681, zbytky nacistického radaru plánovaného polního letiště aj. Nedaleko se dají pozorovat PETROVY KAMENY, na opačné straně vede stezka přes VELKÝ MÁJ (1384 m/m) a další vrcholy přes 1300 m/m (JELENÍ HŘBET 1367 m/m atp.). Ve Velkém kotli pramení Moravice, z bezlesého hřbetu fajn výhledy na Praděd, Dlouhé stráně i směrem na Ostravu a s trochou štěstí až na Moravskoslezské Beskydy. Na trase z Ovčárny (bus co hodinu) není velké převýšení, takže s děckama se dá jít kam až vydrží a zase zpět, Celá oblast bývá populární i v zimě.


trasa z Ovčárny
Jaro je v půlce a s ním obvyklé nestálé počasí. Chceme ve volný den projít kopce na jih od Pradědu, takže nakonec padne rozhodnutí jít z Ovčárny (1285 m/m), ať se můžeme kdykoliv vrátit a lehce se hned v úvodu dostaneme na Vysokou holi, kde ještě náš syn nebyl. 

Praděd z Vysoké hole
Na Ovčárnu se dá dostat autobusem nebo v případě volného parkoviště i autem (350 Kč za den). Kousek po silnici a od chaty Ovčárna po červené doleva kolem lyžařských vleků poměrně rychle vzhůru. Po výrazné začáčce se ocitneme na vrcholové plošině Vysoké hole. Mezi námi a Pradědem je skalnatý výběžek Petrovy kameny. 

Praděd a Petrovy kameny




  Návštěva Petrových kamenů není ze zákona možná. Platí zákaz vstupu, poněkud těžce pochopitelný, když všude kolem místa, kde se podle pověstí slétaly čarodějnice, lyžařské vleky. Asi se vyvezly lanovkami.

Na Vysoké holi je naštěstí spousta dalších zajímavostí, např. barokní hraniční kámen z roku 1681. Kupodivu je z pískovce a ne z jesenického matroše. Jinak vypadá jako... No jako sochy olméků třeba.

zbytky radaru
Kromě hranice Olmíků a zavřené boudy u něj představuje další zajímavou věc zbytek radaru z plánovaného polního letiště za II. světové války.
Dál vede značka krajinou, kde se louky mísí s klečí a později s osamělými smrkovými háji. Připomíná nám to naše karpatské kopce ve stejné výšce.

Velký Máj, Jelení hřbet... z Vysoké hole
Výhledy, když se zadaří, jsou bezvadné. Za námi Praděd, vpravo Keprník, Králický Sněžník, Dlouhé stráně. Na opačné straně jsou vidět podezřelé tvary sopek u Bruntálu, přehrady na Moravici a v dáli Beskydy.

Velký Máj, další plochý vrchol, stezka jakoby obchází. Mimo jde značka i u Jeleního hřbetu. Vydáváme se ke studánce a zpět, ať stihneme být včas na Ovčárně a ještě se něco vyřídí cestou. Počasí se nakonec ukázalo být skvělé. 360 vm a pohodových 12 km.