z Dachsteinu

Panorama Put

Panorama Put a Die Eleganz im Meerschweinchen tainz
Bereich Teufelsgrat leží na sever od většiny sektorů v odlehlejší čási Hohe Wandu. Vzniká tady poměrně dost cest, v letech 2021/2022 např. PANORAMA PUT (V+) s nedalekou Autoput a Viktor-Frankl. Panorama Put je šestidélková. Ale jsou zde i další starší cesty, na pěšině od parkoviště se nedá minout např. nástup k výrazné jeskyni Kletterbruder(pfad), vlevo od ní je cesta DIE ELEGANZ IM MEERSCHWEINCHEN TANZ, V+, 3d (slanění 2x podle názvu cesty na prasetech).
1 ptch Panorama
Do téhle části Hohe Wandu jsme chtěli cíleně, protože jsme ji zatím míjeli. Na rozdíl od jiných sektorů jsme dost těžce hledali nástup na Panorama Put. Narazili jsme sice na stěnu za Teufelsgratem, ale až dost vysoko mezi stromy jsme viděli cedulku Viktor-Frankl. Od ní jsme se pak v šurmajzu drželi vlevo (zpět) a mezi stromy došli k nástupu. 
První délka začíná pohodlně za IV- a pak vede skrz "Wandl", kde je asi klíčové místo za V+. Následuje další délka na takovou malou věžičku, III nebo var. za VI. Následuje nejdelší, za V, po krásném pilíři. Z nějakého důvodu ale Panorama nevede po logické hraně, ale pod ní. U další délky, kde jsou vidět i borháky z Bellavisty, je to podobné. Má to být za V+, ale stačí si odšlápnout do komína nebo vzít hranu a... Asi jsme divní, ale hledat na skále nejtěžší místo a vynechat pořádný chyt či stup nám nějak nejde. Kromě toho je skála dost křehká a místy s hlínou. Není dobré tady experimentovat. Ostatně slaňák na Bellavistu vypadá dost špatně, jeden borhák ve štandu úplně chybí. 
Bellavista
Pátá délka za IV- je rozbitá a poslední je za V+ nebo var. za V-. Těžko říct, kde vede těžší varianta, protože lehký "riss" má být podle fotografií úplně vlevo, ale i přímo po borhácích to není těžší. Jen si noha odšlápne a přes sbíhající se špáry na celkem lehce na zavěšený strom kolem dalšího zmizelého borháku a do štandu pod lavičkou na Bergfreundturm. 
Leiterlsteig
Sestoupíme ferratou LEITERLSTEIG, B je pouze krátký úsek vedle začátku Bereich Teufelsgrat. Na Autoput nemáme chuť. Z Panoramy máme spíše průměrné dojmy, tak chceme Kletterbruderpfad, ale nalezeme do Die Eleganz... Což je cesta, kterou jsme taky moc chtěli vylézt. Až na jedno místo pevná skála, hodně chytů a stupů v udávané obtížnosti. 3 délky ale lezeme jako 2+1. Dolní za V a horní za V+, jinak většinou IV-. Nejhorší místo je pod jeskyní s vrcholovou knížkou, tj. před poslední délkou. Při dolezu na štand je hliněná římsa, hodně drolivá. Slanění je luxusní a z tancování s morčaty máme fakt elegantní pocit nejen proto, že tady jsme V+ neminuli. A poradili jsme dole 2x Rakušákům, kde je Panorama Put. 
Die Eleganz...