z Dachsteinu

Dachstein

DACHSTEIN není jen nejvyšší vrchol (HOHER DACHSTEIN, 2995 m/m) s několika ferratami, ale např. i sousední dvojvrchol KOPPENKARSTEIN (Grosser und KLEINER, 2820 m/m). I na něj vedou klettersteigy, z jižní a severní strany pak několik vícedélek v podstatě sportovního charakteru. Přístup k severní stěně od horní stanice lanovky vede po vyrolbované cestě (sjezdovka) k výrazné zatáčce (dál se pokračuje pod stěnou k ferratě var. žebřík B/C). Cesta Leichte Beute (IV UIAA, 7d) je nejbližší, první délka je společná s Kursaulauf. Lehčí 6. a 7. délka vedou nyní nad militarische klettersteigem. Ostrý vápenec s nádhernými výhledy na okolí Hoher Dachsteinu, sestup po hřebínku s pomocí ferraty Hunerscharten (var. A/B). Na úpatí Dachsteinu se pak nachází další zajímavá místa, např. klettersteigy v Silberkkarlammu, úzké soutěsce plné vodopádů. Prostě vápencový ráj.

Schulteranstieg
Naše první cesta na Dachstein, první bez cestovky do Alp a vlastně jen zastávka na cestě do Švýcarska před mnoha lety, kdy ještě frank miloval euro. Starou Seethalerhutte jsme po výstupu ferratou B, značně zasněženou, na konci června použili coby liduprázdný a palivoprázdný winterraum. Nádherné ráno pak bylo odměnou za mlhu a mráz včerejšího dne, kdy jsme na vršku potkali jen "schladmingský přízrak" - týpka v teniskách, co nás pozdravil a odběhl na ledovec. A zkušenost, že pakovací lístek se musí označit na horní stanici, aby cesta byla bez mýta.
sestup k lanovce
Rosina klettersteig
Mladý má za sebou první alpskou 3000+ a po "rest day" na Hochsteinu vstáváme brzo ráno, ať se trochu zchladíme v letních vedrech v soutěsce Silberkarklamm. Vstup je zde placený. Před osmou hodinou jsme tady sami, jen kluci z horské nacvičují ve skále zaparkování motorky mezi nebem a zemí. Sami pak odlétají pod vrtulí pryč. Motorka na římse zůstává. Jsou prostě věci mezi nebem a zemí.
Vydáváme se dál kolem potůčku s peřejemi až pod lanový most, kterým začíná ferrata Rosina. S výjimkou lehkého dolezu se jedná o cca 120 m v poměrně kolmé skále, bez větších možností odpočinku. C/D úseky se střídají s D, v praxi to nějak nelze rozlišit, ale je to luftig výlet v podstatě přímo nad soutěskou. 
Silberklamm
Od konce ferraty se musí ještě kousek nahoru dobře značenou pěšinou a pak mírně dolů na chatu Silberkar umístěnou v malebném údolí. Nad ní se nachází lehčí ferrata, ale začíná být dost vedro. Raději zkoušíme nakloněný žebřík u velkého vodopádu vedle Rosiny. Tahle ferrata nemá jméno, ale celkem pěkné výhledy. Akorát focení v převislém žebříku se nějak nedaří. Takže šup dolů, koupit pizzu na oběd a hromadu jídla ve Sparu...
Rosina klettersteig
Stříbrná soutěska a vdp
Leichte Beute
Další den se vyvezeme zdarma lanovkou vysoko nad vedrem unavený kraj do světa ledovců a vršků... Schladminger card se tady fakt vyplatí. A zase tak chladno není, polezeme v podstatě v tričku cestu Leichte Beute na KOPPENKARSTEIN.
Nástup je přes ledovec. Fascinuje nás místní údržbář na skútru, co vrtá tyče a sklízí odpadky. Přitom hopsá přes trhliny. Jen tak, sám. Internetoví metodici by asi zaplakali. My spíš pláčeme nad nástupem. Odtrhovka je tady na krajích kluzká a ledovec klesl o tolik metrů níže, že k první 23 m dlouhé délce za IV s 5 bh je zapotřebí připočíst pěkných pár metrů zcela nejištěných (a sypkých, marnost tady něco dávat) k červené značce označující původní nástup. Morál.
Dachstein z Kopper
Další délka je naopak sportovně obouchaná, končí na římse. A další délka a další, kratší. Pěkně ostrý vápenec, v podstatě pořád něco kolem IV/IV-. V páté délce bohužel bloudíme, v lehčím terénu nejsou vůbec bh ani značky. Logických linií je víc, správná se klikatí vlevo. 6. délku protíná vojenský klettersteig a tady se ztrácíme úplně. Topo ferratu nezahrnuje, kolem je samozřejmě nabitá spousta železa, což hledání nějakého štandu nebo borháku z lezecké cesty ztěžuje. Lezeme po ferratě doprava i doleva hledat i Kursauflauf, ale marně. Borháky jsou podle všecho až někde navršku a dolízat to za II/III nějakým kamenolomem... Raději použijeme ferratu a napojíme se na normální klettersteig pod Westgrat. S odstupem času jsme usoudili, bez záruky, že Leichte Beute a Kursauflauf asi pokračují nad cedulkami s varováním, že u militarische klettersteig vede elektřina. Viděli jsme je totiž 2x.
šedobílá skála, šedobílý ledovec
Počasí je tak akorát na svižný sestup. Ještě potkáváme kluky, co lezli z druhé strany nějakou brutálně dlouhou vícedélku (nějakou V, asi Tour fur heisse Tage nebo podobnou). Rychle sníst něco alá kobliha a do lanovky už v bouřce. Pršet sice mělo až o dvě hodiny později, ale...
Cesta nám vyšla parádně, ostré je to jak břitva. V lehčích pasážích by ale mohly být u sportovní cesty nějaké značky, možností je fakt hodně a skála to není úplně malá. Lezení nad hromadou sněhu a trhlin je... Pitoreskní. Výhledy na Hoher Dachstein... Pitoreskní. 
klettersteig AB
Leichte Beute uprostřed