z Dachsteinu

Poodří

POODŘÍ - to není jen samotná CHKO jižně od Ostravy, ale i široká niva řeky Opavy na jejím dolním toku. I když místní zásadně říkají Opavice. V horkých dnech staré, zvolna zanikající rybníky částečně vybudované kdysi ve slepých ramenech obou řek připomínají množství ptáků, plazů a obojživelníků spíše džungli podobnou Podyjí, takovou ostravskou Amazonii, jakou by asi málokdo hledal v blízkosti "černého srdce".
PR Štěpán

NIVA OPAVICE to jsou především cca 3 zaniklé rybníčky v Turkově, pak rybník Štěpán obklopený na jižní straně dvojicí menších tůní. Výš po proudu je pak rybník Komorový a Poštovní, na druhém břehu Opavy pak proslulé Hlučínské jezero, čili Štěrkovna (čti Ščerkovňa).
 
 
PR Štěpán
Komorový rybník
Poštovní rybník
POLANSKÁ NIVA, resp. Polanské či Polanecké rybníky (NPR Polanská niva nezahrnuje všechny rybníky v Polance) leží na severním okraji CHKO Poodří. Poměrně divoké lužní lesy, meandry Odry, zarůstající břehy rybníků... 
 
Nádražní
Budní
Oderský Vaček, Velký Vaček
slepé rameno Odry
Zimní
Pastevní
Palarňový
Nová Louka

JISTEBNICKÉ RYBNÍKY, tedy plochou největší oblast rybíků v Poodří s největším, 70 ha velkým rybníkem vůbec v celém Poodří i na severu Moravy. Takže takové ostravské Třeboňsko. Mezi Bezručem a Křivým rybníkem vede NS, přímo po okresní silnici bez chodníku a bez infopanelů.
Prosňáček
Oderský
Křivý
Bezruč
Sítinový
Starý
Starý
Bažantí
Rákosina
 
Podhorník
Oderská Kukla
Kukla
slepé rameno u Kukly
PR REZAVKA. Jedná se o lužní lesy kolem slepého ramene na levém břehu Odry a rákosin zarůstajícího Vrbenského rybníka (na mapách je zavodněná část označovaná za Nový rybník). Územím protéká potok Mlýnka, mimo leží rybník Rojek, naopak menší bezejmenný rybník zarůstá v sousedství Vrbenského a jsou zde i menší mokřady. Součástí CHKO je od roku 2017. 
slepé rameno Odry u Mlýnky
slepé rameno Odry u Mlýnky
Vrbenský rybník
slepé rameno Odry u Rudné
Vrbenský rybník - Nový rybník
ALBRECHTIČKY, tj. např. Kačák a Nový rybník i největší v téhle oblasti Kotvice s pozorovatelnou (přístřeškem) ptáků. Zajímavostí jsou zbytky železnice ze Studénky do Albrechtiček.
Nový rybník
Kotvice
Kačák